.
Futbol al país dels soviets
Este libro, escrito por Carles Viñas Gràcia bajo el título 'Futbol al país dels soviets', explora la historia del fútbol rus desde su inicio en el siglo XIX hasta la Revolución Proletaria. El autor explora los cambios políticos que produjeron la implantación, extensión y evolución del fútbol en Rusia Imperial y la URSS. Descubre cómo un juego de la clase alta se convirtió en el deporte más popular de la clase trabajadora y cómo revolucionarios, cortesanos y líderes políticos manipularon el fútbol para sus propios fines. Una lectura fascinante sobre el papel del fútbol en la historia de Rusia. Edición en catalán.
El futbol rus es concretà, a les darreries del segle XIX, a recer del context sociopolític que caracteritzà un país a cavall entre el declivi imperial i la revolució proletària consegüent. Uns fets que condicionaren no només la història de la humanitat, sinó també la implantació, extensió i evolució d’aquesta disciplina esportiva, tant a la Rússia imperial com, posteriorment, al país dels soviets.
En aquells inicis vinculats a la Rússia tsarista, aquest esport era un simple entreteniment restringit a l’aristocràcia local i a la colònia estrangera. No fou fins a la transformació que va patir arran de la Revolució d’Octubre quan esdevingué veritablement un fenomen de masses vinculat a les classes populars.
En aquest procés, els diversos actors implicats van mantenir posicions i opinions divergents respecte a la seva pràctica, des dels cortesans tsaristes que rebutjaven una disciplina esportiva que consideraven estrangera fins als revolucionaris que la definiren com un artifici propi de la burgesia.
Com es va produir aquesta metamorfosi? Per què aquells que reprovaven la pràctica de l’esport van acabar instrumentalitzant-lo en benefici propi? Quina incidència va tenir la Revolució Russa en el futbol? Els clubs eren entitats polititzades abans del triomf dels bolxevics? Com és que un joc burgès va acabar esdevenint el passatemps predilecte de la classe obrera soviètica?
- Autor/a
- Viñas Gràcia, Carles
- Medidas
- 164x225
- Editorial
- Tigre de Paper Edicions
- ISBN
- 978-84-16855-36-0
- Páginas
- 164
Doctor en Historia contemporánea por la Universidad de Barcelona (UB) y miembro del Grup de Recerca Consolidat Centre Estudis Històrics Internacionals (GREC-CEHI) y del Grup de Recerca en Estats, Nacions i Sobiranies (GRENS-UPF). Profesor de la sección de Historia contemporánea y Mundo actual de la UB, del Grado de Humanidades de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) y del Master en Prevención de la Radicalización de la UB. Es también miembro del International Expert Nertwork del C-REX- Center for Research on Extremism de la University of Oslo (UiO) y del Standing Group on Extremism and Democracy & Political Violence. En 2013 presentó su tesis doctoral bajo el título Skins a Espanya, una anàlisi històrica de la subcultura skinhead, 1980- 2005, cuya primera parte constituye el cuerpo principal del presente estudio. Ha publicado diversos ensayos académicos sobre juventud o extremismo político y deportivo, como El mundo ultra. Los radicales del fútbol español (2005), Skinheads a Catalunya (2004) y Música i skinheads a Catalunya. El so de la política (2001) entre otros.